Πιλοτική λειτουργία

Περιοχές προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας Δήμου Γορτυνίας

21/6/2024

Οι περιοχές της Γορτυνίας στις οποίες απαγορεύεται με οποιονδήποτε τρόπο και μέσο διέλευση, κυκλοφορία, επίσκεψη, διαμονή, παραμονή, κατασκήνωση καθώς και η οργάνωση και διενέργεια οποιασδήποτε δραστηριότητας αθλητικής ψυχαγωγικής, θρησκευτικής, κ.λ.π, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου τρέχοντος έτους, όταν ο δείκτης επικινδυνότητας για δασικές πυρκαγιές, όπως ορίζεται από την Γ.Γ.Π.Π., είναι υψηλός (όπου είναι κατηγορία 3- κίτρινο), είναι πολύ υψηλός (κατηγορία 4-πορτοκαλί) ή κατάσταση συναγερμού (κατηγορία 5-κόκκινο), σύμφωνα με απόφαση που υπογράφει ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κος Κώστας Μανδρώνης, είναι:

– Στον ορεινό όγκο Μαινάλου, που περικλείεται από τις Εθνικές και επαρχιακές οδούς (Τρίπολη – Λεβίδι – Βυτίνα – Μαγούλιανα – Βαλτεσινίκο – Δημητσάνα – Στεμνίτσα – Σύρνα – Ψάρι – Παλαιομοίρι – Καράτουλας – Βάγγος – Αραχαμίτες – Δόριζα – Μάκρη – Τρίπολη), ενώ συμπεριλαμβάνεται και το οδικό ασφαλτοστρωμένο τμήμα Αλωνίσταινα – Βυτίνα – Οστρακίνα – Άνω Καρδαράς και Ελάτη – διασταύρωση επαρχιακής οδού Χρυσοβιτσίου – Στεμνίτσας (Κατασκηνώσεις Κωτσόβολου).

–  Στην εδαφική έκταση του νοτιοδυτικού Μαινάλου και ειδικότερα στην περιοχή που βρίσκεται βόρεια της Σ.Κ. Λυκοχίων και περικλείεται βόρεια και δυτικά από το επαρχιακό οδικό δίκτυο Λυκόχια – Χρυσοβίτσι έως και το επαρχιακό οδικό δίκτυο Ραπούνι – Χρυσοβίτσι.

–  Στην εδαφική Έκταση του δυτικού Μαινάλου και ειδικότερα στην περιοχή που βρίσκεται ανατολικά από το επαρχιακό οδικό δίκτυο Καρκαλού – Ράδου –Ζυγοβίστι.

–  Στην περιοχή οικοσυστήματος της Αρχαίας Γόρτυνας – Ποτάμι Λούσιου, κατά μήκος του ποταμού στο τμήμα που περικλείεται από την Ιερά Μονή Παναγίας Καλαμίου – Μύλος Νεροτριβή Κόκκορη – Εκκλησία Υπαπαντή – Μονή Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου – Μονή Φιλοσόφου.

–  Στην εδαφική έκταση του δασικού συμπλέγματος Κάπελης Δήμου Γορτυνίας.

Στην απαγόρευση δεν συμπεριλαμβάνεται η κυκλοφορία στο Εθνικό, Επαρχιακό και κύριο Δημοτικό δίκτυο δρόμων που συνδέει αστικά κέντρα, τοπικές κοινότητες και οικισμούς.
Η προαναφερόμενη απαγόρευση δεν ισχύει για τα πρόσωπα που κατοικούν ή
εργάζονται σε θέσεις, περιοχές, καλλιέργειες ή οποιεσδήποτε εγκαταστάσεις βρίσκονται εντός των δασικών οικοσυστημάτων, αποκλειστικά για τη μετακίνησή τους από και προς την κατοικία ή την εργασία τους υπό την προϋπόθεση ότι αυτό μπορεί να τεκμηριωθεί αν ζητηθεί.
Όλοι οι παραπάνω θα πρέπει να επιδεικνύουν μεγάλη προσοχή και να εφαρμόζουν απαρέγκλιτα τις διατάξεις της αρ. 9/2021 Πυροσβεστικής Διάταξης «Καθορισμός μέτρων για την πρόληψη και αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δασικές, αγροτικές εκτάσεις και οικοπεδικούς χώρους» που εγκρίθηκε με την αριθμ.15005 οικ.Φ.700.9 απόφαση του Υφ. Προστασίας του πολίτη (ΦΕΚ 1923/Β΄/13-5-2021) ώστε να μη δημιουργήσουν αιτία δασικής πυρκαγιάς ακόμη και από αμέλεια.
Η εφαρμογή της Απόφασης θα ελέγχεται εντατικά και για κάθε παράβαση θα επιβάλλεται το πρόστιμο των 300 € (τριακοσίων ευρώ).
Αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση εφαρμογής της απόφασης απαγόρευσης και τη βεβαίωση του προστίμου, ορίζονται σύμφωνα με το Ν. 4926/2022, τα αρμόδια όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Δασικής Υπηρεσίας και της Δημοτικής Αστυνομίας (όπου υφίσταται).
Παρακαλούνται όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι της Αρκαδίας οι παραθεριστές, οι τουρίστες και οι διερχόμενοι να εφαρμόσουν την παραπάνω απόφαση και να δέχονται τον έλεγχο τους από τις αρμόδιες αρχές όταν τους ζητηθεί.