Πιλοτική λειτουργία

Παγγορτυνιακή Ένωση Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας Ομιλία Δημάρχου Γορτυνίας

16/1/2024

Δημητσάνα, 16.01.2024

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΔΗΜΟΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

220 07 Δημητσάνα

Δελτίο Τύπου

Πρωτοβουλίες Δημάρχου Γορτυνίας για την αντιμετώπιση της δημογραφικής κατάρρευσης της Γορτυνίας.

Ο Δήμαρχος Γορτυνίας Στάθης Κούλης μιλώντας στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Παγγορτυνιακής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 13 Ιανουαρίου 2024 στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (Λ.Α.Ε.Δ.), ανακοίνωσε σειρά πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση του μείζονος ζητήματος που απασχολεί την περιοχή, ήτοι τη δημογραφική κατάρρευση και την απειλή ερήμωσης  για δεκάδες  χωριά του Δήμου.  

Οι πρωτοβουλίες αυτές στοχεύουν, αφενός στην άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος με σειρά μέτρων στήριξης των νέων που επιθυμούν να στήσουν την οικογένειά τους και να παραμείνουν ως μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου, αφετέρου στην αναζήτηση μεσοπρόθεσμων και  μακροπρόθεσμων παρεμβάσεων που θα αναστρέψουν οριστικά την σημερινή κατάσταση. 

Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε τη διοργάνωση ειδικού συνεδρίου με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων αλλά και των απανταχού Γορτυνίων. Επίσης εξέφρασε την βούλησή του να αποστείλει σχετική επιστολή στον πρωθυπουργό με την οποία θα καλεί την κυβέρνηση να εφαρμόσει πιλοτικό πρόγραμμα για την δημογραφική αναγέννηση της Γορτυνίας. 

Ολόκληρη η ομιλία του Δημάρχου Γορτυνίας έχει ως ακολούθως: 

«Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,       

Η σημερινή μας συνάντηση δεν αποτελεί μια απλή κοινωνική εκδήλωση. Βρισκόμαστε  βεβαίως στην αρχή της χρονιάς και είμαστε εδώ για να ανταλλάξουμε ευχές για υγεία και ευημερία. Ταυτόχρονα όμως θα  ήθελα να σας ζητήσω να εκμεταλλευθούμε  την ευκαιρία που μας δίνει η Παγγορτυνιακή Ένωση, να είμαστε όλοι μαζί απόψε, για να χαράξουμε νέους δρόμους στην επικοινωνία μας.   

Φίλες και φίλοι, όπως γνωρίζετε, ο λαός της Γορτυνίας, στις τελευταίες εκλογές μου εμπιστεύθηκε για δεύτερη φορά τα ηνία του Δήμου μας. Θα ήθελα λοιπόν, αυτή η νέα αρχή, να μας βρει ενωμένους. Να σχεδιάσουμε μαζί την δημιουργική μας πορεία στα επόμενα 5 χρόνια.    

Σας διαβεβαιώνω ότι για μένα και τους συνεργάτες μου,  αλλά και για σας θέλω να πιστεύω, η συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, μπορεί να αποτελέσει την  αφετηρία ενός νικηφόρου αγώνα για την αναγέννηση του τόπου μας. Για την αναστροφή της δημογραφικής του κατάρρευσης.  Δεν θα σας κουράσω παρουσιάζοντας σήμερα αναλυτικά το σχέδιό μας. Θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε αναλυτικά γι’ αυτό σε όλα τα επίπεδα. Θα σας παρουσιάσω όμως μερικούς βασικούς άξονες για να γνωρίζετε όλοι σε ποια κατεύθυνση κινούμαστε και για να σας δώσω το έναυσμα προκειμένου να καταθέσετε και εσείς, ο καθένας ξεχωριστά τις ιδέες σας. Η πόρτα του γραφείου μου είναι ανοιχτή. Το email μου είναι γνωστό. Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου καθημερινά. Να είστε βέβαιοι ότι θα αξιοποιήσω κάθε θετική συμβολή για το καλό του τόπου μας.  

Φίλες και φίλοι, δεσμευθήκαμε προεκλογικά , για την μετατροπή του Δήμου μας σε  ένα σύγχρονο δίκτυο μικρών τοπικών κοινοτήτων που αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους και διαμορφώνουν μια τοπική κοινωνία που παράγει τοπωνυμικά προϊόντα, δημιουργεί υπεραξία για τους ενεργούς οικονομικά κατοίκους της περιοχής και ταυτόχρονα παρέχει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας και σε όσους το έχουν ανάγκη.    

Δεσμευθήκαμε επίσης να λάβουμε έκτακτα μέτρα που θα ανατρέψουν την κατάσταση που διαμορφώνεται με τη δραματική μείωση αλλά και την γήρανση του μόνιμου πληθυσμού του δήμου μας. Δεν θα επιτρέψουμε να ερημώσει η Γορτυνία. Θα κάνουμε κάθε τι δυνατό για να αυξήσουμε τον αριθμό των νέων ανθρώπων που επιλέγουν να ζήσουν στον τόπο μας. Να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας για να βελτιώσουμε το εισόδημά τους. Να παρέχουμε ως τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και ως κεντρική διοίκηση όλες τις προϋποθέσεις για να ζήσουν αξιοπρεπώς οι νέοι στον τόπο μας.  

Για να πετύχουμε αυτόν το στόχο πρέπει να κινητοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις που μπορούν να βοηθήσουν στην προσπάθειά μας. Στο πλαίσιο αυτό, για αρχή, σχεδιάζουμε την πραγματοποίηση καμπάνιας για την ανάδειξη του προβλήματος σε όλα τα επίπεδα. Θα  ζητήσουμε την στήριξη τόσο της κεντρικής και περιφερειακής διοίκησης όσο και επιστημονικών φορέων και επαγγελματιών που μπορούν να συμβάλουν με τεχνογνωσία στην αντιμετώπισή του. Θα επιδιώξουμε με παρεμβάσεις στο επίπεδο της Ευρωκοινοβουλίου ειδική μέριμνα και στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.   

Το σημαντικότερο όμως είναι πως θα απευθύνουμε έκκληση για κινητοποίηση σε κάθε συμπατριώτη που αγαπάει τη Γορτυνία και έχει την οικονομική δυνατότητα να συμβάλει με όποιο τρόπο μπορεί στην προσπάθειά μας αυτή. Η αναγέννηση της Γορτυνίας πρέπει να γίνει υπόθεση όλων, όχι μόνον των λιγοστών κατοίκων της και των περιορισμένων δυνατοτήτων της Δημοτικής Αρχής.    

Θα απευθυνθώ προσωπικά και στον πρωθυπουργό που ως γνωστόν έχει και ο ίδιος γορτυνιακές ρίζες αφού η οικογένεια της μητέρας του καταγόταν από την Στεμνίτσα και θα του ζητήσω να σχεδιάσουμε από κοινού ένα πιλοτικό πρόγραμμα αναζωογόνησης της περιοχής μας.   

Ο Δήμος Γορτυνίας δεν είναι ο μόνος ορεινός Δήμος της χώρας που αντιμετωπίζει το φάσμα της εγκατάλειψης. Είναι όμως αυτός που θέλει και μπορεί να δείξει τον δρόμο και στους υπόλοιπους.   

Σχεδιάζουμε να οργανώσουμε ένα μεγάλο συνέδριο με θέμα την αναγέννηση της Γορτυνίας. Να ζητήσουμε προτάσεις, από κυβέρνηση κόμματα, επιστημονικούς φορείς αλλά και απλούς επιφανείς πατριώτες που θέλουν να συμβάλουν στο εγχείρημά μας να καταθέσουν τις προτάσεις τους.  

Αλλά δεν μένουμε μόνο σε αυτά. Ο χρόνος κυλάει γρήγορα και ο τόπος μας δεν θα αντέξει για πολύ. Κάθε σπίτι που κλείνει στη Γορτυνία, δύσκολα ξανανοίγει. Γι’ αυτό λοιπόν το προσεχές διάστημα προχωράμε στην πλήρη αξιοποίηση του «σχεδίου ορεινότητας» που προωθεί η κυβέρνηση.  

Σχεδιάζουμε προγραμματική σύμβαση με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης Δ.ΥΠ.Α. για την επιδότηση στέγασης νέων ζευγαριών ηλικίας από 19 έως  40 ετών που επιθυμούν να μετεγκατασταθούν με την οικογένειά τους ή συστήνουν για πρώτη φορά οικογένεια στο Δήμο μας.   

Προχωράμε στην οικονομική ενίσχυση των ζευγαριών για κάθε γέννηση παιδιού από ζευγάρια με μόνιμη κατοικία στα όρια του Δήμου μας.    

Μειώνουμε σημαντικά τα δημοτικά τέλη σε νέα ζευγάρια ηλικίας από 18 έως 40 ετών για μία πενταετία. Επίσης για την ίδια κατηγορία μειώνουμε για μία 5ετία τα τέλη ύδρευσης.    

Διεκδικούμε στο πλαίσιο του προγράμματος για τη Δίκαιη Μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών, να δημιουργηθεί ειδικό ταμείο που θα ενισχύει νέους που επιθυμούν να δημιουργήσουν οικογένεια στο Δήμο μας.   

Δίνουμε κίνητρα σε όσους ιδιοκτήτες παραχωρούν ή ενοικιάζουν έναντι συμβολικής τιμής γη προς καλλιέργεια σε νέους αγρότες.    

Σε μια προσπάθεια να προσελκύσουμε νέους επιστήμονες να εγκατασταθούν και να εργαστούν στο Δήμο μας σε συνεργασία με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.), προωθούμε πρόγραμμα για την απασχόληση νέων επιστημόνων με κριτήριο την εντοπιότητα.  

Όλα αυτά όπως σας είπα και πριν, δεν είναι παρά μόνο οι βασικοί άξονες του σχεδίου μας. Υπάρχουν δεκάδες άλλα μέτρα και ενέργειες που θα βοηθήσουν για την  βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας, για την ενίσχυση των υποδομών του τόπου μας, για την τόνωση της οικονομικής ζωής και την δημιουργία των προϋποθέσεων που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη της περιοχής.  

Δεν θέλω όμως να σας κουράσω άλλο. Εύχομαι σε όλους καλή και δημιουργική χρονιά».