Πιλοτική λειτουργία

ΔΗΜΟΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ: Έκκληση στους πολίτες να κάνουν λελογισμένη χρήση νερού

26/6/2024

Έκκληση στους πολίτες να κάνουν λελογισμένη χρήση νερού απευθύνει με ανακοίνωση του ο Δήμος Γορτυνίας:

«Το 2024, αποτελεί την δεύτερη σε σειρά χρονιά με εξαιρετικά μειωμένες βροχοπτώσεις για την Γορτυνία. Λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και των υψηλών θερμοκρασιών, ο κίνδυνος λειψυδρίας είναι έντονος και δεδομένου ότι στόχος μας είναι η ομαλή υδροδότηση όλων των οικισμών, θα πρέπει να μειώσουμε στο ελάχιστο δυνατό την κατανάλωση νερού και να το χρησιμοποιούμε με ορθολογικό τρόπο για οικιακή χρήση αποκλειστικά και μόνο.

Πρώτιστο γεγονός να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες, ώστε να φροντίζουμε όλοι στο δυνατόν, για τη μεγαλύτερη οικονομία στην κατανάλωση του νερού ύδρευσης, ούτως ώστε, να μην υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στην διαρκή κι ομαλή υδροδότηση του δήμου μας.
Το νερό ύδρευσης πρέπει να περιοριστεί, μόνο για την ανθρώπινη κατανάλωση.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, κάνουμε έκκληση στους δημότες, κατοίκους και επισκέπτες μας, να προσπαθήσουν όσο περισσότερο, στην εξοικονόμηση ποσοτήτων νερού, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση κι εφαρμογή, τουλάχιστον στις παρακάτω προτεινόμενες ενέργειες εξοικονόμησης νερού.

 1. Να μην χρησιμοποιούν νερό ύδρευσης, στην παρούσα περίοδο λειψυδρίας για πότισμα όποιων Αγροτικών Καλλιεργειών.
  2. Να επισκευάζονται αμέσως όλες τις διαρροές, που διαπιστώνονται σε όλες τις υδραυλικές εγκαταστάσεις.
  3. Να μην υπάρχει σπατάλη νερού για το κατάβρεγμα αυλών, βεραντών, και λοιπών ομοειδών χώρων.
  4. Οι βεράντες και τα σπίτια, να πλένονται με σφουγγαρίστρες και όχι με λάστιχα. Άμεση επισκευή όλων των καζανακιών. Με αυτόν τον τρόπο υπάρχει και οικονομικό όφελος στους λογαριασμούς.
  5. Τα αυτοκίνητα να πλένονται σε αραιά χρονικά διαστήματα, χωρίς λάστιχο και με την χρήση κουβά και σφουγγαριού.
  6. Βρύσες και βάνες ακόμη και για την προσωπική χρήση, να αποφεύγεται να ανοίγονται μέχρι τέρμα, καθότι καταναλώνονται υπέρογκες ποσότητες νερού, δίχως να απαιτείται.
  7. Τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων να χρησιμοποιούνται μόνο όταν γεμίσουν και σε οικονομικά προγράμματα.
  8. Να μην χρησιμοποιούνται οι παροχές νερού εκτός οικισμών, που δεν αφορούν σε κατοικίες, όταν εξυπηρετούν αγροτεμάχια με καλλιέργειες και να μην χρησιμοποιούν το νερό ύδρευσης, για την άρδευσή τους.
  9. Να ενημερώνουν όλοι οι ξενοδόχοι, τους επισκέπτες τους και τους ενοικιαστές, για την αναγκαιότητα περιορισμού της κατανάλωσης νερού ύδρευσης και της αλόγιστης σπατάλης του.
  10. Εν κατακλείδι, δεν θα είναι καθόλου ευχάριστο, θα είναι όμως αναγκαίο να ληφθούν από το δήμο, ουσιαστικά μέτρα προστασίας και να εφαρμοστεί ο Κανονισμός Ύδρευσης, με ότι προβλέπει (διακοπή συνδέσεων, πρόστιμα κ.λ.π.), όπου διαπιστώνεται αυθαιρεσία, σπατάλη ή αλόγιστη χρήση του νερού ύδρευσης.

Ενημερώνουμε ότι η κατάσταση είναι αρκετά σοβαρή και θα πρέπει όλοι οι δημότες να λάβουν μέτρα για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο συλλογικά.

Εκ του Δήμου Γορτυνίας