Πιλοτική λειτουργία
espa-banner

Διεξοδική σύσκεψη στο Υπουργείο Υποδομών για την ΕΟ 74. Αίτημα για άμεση αποκατάσταση ζημιών και ενημέρωση για την κινητοποίηση της 15ης Ιουλίου.

10/7/2026

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με αποκλειστικό αντικείμενο την κατάσταση που επικρατεί
στην Εθνική Οδό 74 (Ε.Ο. 74).

Η συνάντηση έλαβε χώρα κατόπιν επίμονου αιτήματος του Δημάρχου Γορτυνίας Ευστάθιου Κούλη , το οποίο έγινε δεκτό από τον Υπουργό Υποδομών, Χρίστο Δήμα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός από τον Υπουργό και τον Δήμαρχο Γορτυνίας, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, ο Γενικός Γραμματέας Δημήτρης Αναγνώπουλος και ο Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών Χαράλαμπος Μυγδάλης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε αναλυτικά η έκταση του χρόνιου προβλήματος στον υφιστάμενο οδικό άξονα που κρατά την περιοχή σε διαρκή ομηρία.

Ο Δήμαρχος Γορτυνίας ζήτησε επιτακτικά την παρέμβαση του Υπουργείου για την άμεση και ασφαλή αποκατάσταση των εκτεταμένων ζημιών στο εθνικό δίκτυο, με έμφαση στο ύψος των οικισμών Λιβαδάκι και Λαγκάδια.
Επιπλέον, απαίτησε να εξεταστούν οι δυνατότητες τεχνικών παρεμβάσεων σε όλα τα επικίνδυνα σημεία, προκειμένου να μην επαναλαμβάνεται το φαινόμενο των κατολισθήσεων και των καταπτώσεων, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να κόβεται τακτικά η Γορτυνία στη μέση.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός κος Δήμας εξέφρασε την ξεκάθαρη πρόθεση του Υπουργείου να συνδράμει ουσιαστικά. Στο πλαίσιο αυτό, η συζήτηση επεκτάθηκε στην πορεία της μελέτης για τη νέα Εθνική Οδό «Τρίπολη – Βυτίνα – Αρχαία Ολυμπία». Αναλύθηκαν οι τρόποι στενής συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου, Περιφέρειας και Δήμου για την επίσπευση των διαδικασιών, ώστε να επιτευχθεί η απαραίτητη μελετητική ωριμότητα για τη μεγάλη παράκαμψη, ενώ εξετάστηκαν οι ενδεχόμενες δυνατότητες  εξεύρεσης των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων για την υλοποίηση αυτού του στρατηγικού έργου πνοής.

Στην παρέμβαση του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός,  αναγνώρισε το μέγεθος του προβλήματος και δήλωσε την πλήρη προθυμία και ετοιμότητά του να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια.
Η Περιφέρεια, εναρμονισμένη με τη στρατηγική της για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των υποδομών και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, επιδιώκει την αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου πόρου για έργα προστασίας (όπως σταθεροποιήσεις πρανών, τοίχους αντιστήριξης και αποστραγγιστικά έργα), δίνοντας έμφαση στην πρόληψη και τη θωράκιση της Γορτυνίας, μετά τις πρόσφατες καταστροφές.

Κατά τη λήξη της σύσκεψης, ο Δήμαρχος Γορτυνίας, μεταφέροντας με θεσμικό αλλά δυναμικό τρόπο τη δίκαιη αγανάκτηση των συμπολιτών του για τη συνεχιζόμενη ανασφάλεια στο οδικό δίκτυο, ενημέρωσε επίσημα την ηγεσία του Υπουργείου για τη μεγάλη κινητοποίηση διαμαρτυρίας που προγραμματίζει ο Δήμος Γορτυνίας την Τετάρτη 15 Ιουλίου 2026 στις 11:00πμ έξω από το κτίριο του Υπουργείου, ξεκαθαρίζοντας πως η διεκδίκηση των κατοίκων για ασφάλεια και ανάπτυξη είναι ανυποχώρητη.

Εκ του Δήμου Γορτυνίας